TCM i Kultura

Tofu chińskie, tradycyjna żywność wegetariańska

W moim rodzinnym mieście ludzie chcieliby powiedzieć osobie, która więcej traci niż zdobywa: „Dostajesz tofu kosztem mięsa”. W Europie, kiedy kupiłem w sklepie kawałek pakowanego wędzonego tofu, przypomniałem sobie to stare powiedzenie. I raz zjadłem wegański kebab. Jednak smak wszystkich wegańskich dań nie mógł być porównywalny z tofu produkowanym w Chinach.

Historia, w której my, Chińczycy, często jemy mięso, nie przekracza ostatnich trzech dekad. Produkty sojowe odgrywały ważną rolę jako suplement białkowy w tradycyjnej chińskiej diecie. W oparciu o potrzeby różnych smaków i różnych potraw, istnieją różne rodzaje produktów sojowych.

Móżdżek tofu

W niektórych regionach móżdżek tofu nazywa się Dou Hua. W dialekcie mojego rodzinnego miasta nazywa się tofu. Jest to miękkie, białe, półpłynne jedzenie.

Powszechnym sposobem jedzenia móżdżku tofu jest dodanie soli lub sosu sojowego i posiekanej cienkiej zielonej cebuli lub kolendry. Można również dodać suszone wodorosty i suszone małe krewetki. W moim rodzinnym mieście ludzie lubią jeść móżdżek tofu z białym cukrem lub gotować go jako zupę z solą lub sosem sojowym i posiekaną cienką zieloną cebulką.

Tofu, typowe tofu chińskie

Ten rodzaj tofu to miękki, biały produkt sojowy, który wygląda jak ser lub galaretka. Jest to typowe tofu chińskie. Może być smażone jako danie lub gotowane jako zupa. Ma Po tofu, które jest gotowane z papryką syczuańską, jest słynnym chińskim daniem.

Tofu
Tofu

(Dwa rodzaje miękkiego białego tofu)

Tofu

(Dobre tofu jest miękkie, zwarte, gładkie i elastyczne.)

W dialekcie mojego rodzinnego miasta ten rodzaj tofu ma specjalną nazwę. Kiedy byłem małym dzieckiem, matka mojej mamy powiedziała mi: „Smak tofu, które gotuję, jest lepszy niż w restauracjach”. Nie pamiętam smaku mięsa, które gotowała, ale jestem pod ogromnym wrażeniem smaku smażonego tofu.

Tofu chińskie może być smażone jak gotowane mięso. Pokrojone w plastry tofu jest również gotowane w zupie rybnej. Zarówno w Chinach, jak i w Japonii istnieje tradycyjne danie, które nazywa się zupą z piskorzy mułowych i tofu. Moje rodzinne miasto znajduje się w pobliżu jeziora Poyang, więc często jemy ryby słodkowodne. Zupa rybna z tofu jest powszechnym sposobem gotowania.

Suszone tofu

W moim rodzinnym mieście są różne rodzaje suszonego tofu. Pewien rodzaj suszonego tofu jest wytwarzany poprzez obróbkę sosu sojowego, więc jest również nazywany tofu z sosem sojowym. Ze względu na aromat sosu sojowego, warzywa smażone z suszonym tofu są zawsze smaczniejsze. Posiekane suszone tofu można wymieszać z posiekanymi warzywami jako nadzienie bułeczek gotowanych na parze.

Suszone tofu po obróbce sosu sojowego

(Suszone tofu po obróbce sosu sojowego)

Chińskie makarony z tofu

(Ugotowany makaron z suszonym tofu)

Skóra tofu

Skóra tofu to duży, cienki kawałek produktu z tofu. Można ją złożyć jak papier. Podczas gotowania jest zwykle krojona na smukłe kawałki, jako składnik do robienia zupy jarzynowej lub smażenia warzywa, takiego jak kapusta chińska.

Skóra tofu

(Skóra tofu)

Bąbelkowe tofu

Kolor bąbelkowego tofu jest żółty, ponieważ produkt jest wytwarzany metodą smażenia. W moim rodzinnym mieście ludzie lubią dusić mięso z bąbelkowym tofu. Po wchłonięciu zupy mięsnej, bąbelkowe tofu staje się soczyste i bardzo smaczne.

Bąbelkowe tofu

(Bąbelkowe tofu z mojego rodzinnego miasta, południowego hrabstwa Chin)

Bąbelkowe tofu i papryczki chili

(Zielone papryczki chili to dobrze znany lokalny produkt rolny z mojego rodzinnego miasta)

Sprasowane bąbelkowe tofu

(Sprasowane bąbelkowe tofu)

Wegańskie mięso, tofu gotowane w świątyniach

Buddyzm jest główną religią Chińczyków Han. Buddyści są wegetarianami. Oprócz warzyw zawsze jedzą produkty fasolowe. W 1992 roku moi rodzice zabrali mnie do świątyni Lingyin, która jest słynną świątynią w Hangzhou. Jedliśmy tam coś, co nazywało się wegańską gęsią. Było to gotowane bąbelkowe tofu. Produkty sojowe mogą być w świątyni nazywane wegańskim mięsem, wegańską gęsią, wegańskim kurczakiem lub wegańską kaczką.

Produkty sojowe inne niż tofu

Mleko sojowe

Mówi się, że większość dorosłych Chińczyków cierpi na nietolerancję laktozy. Jestem jednym z nich. Starożytni Chińczycy Han mogli uzyskać niewiele mleka od rodzimych krów, samic bawołów wodnych lub kóz. Picie mleka było uważane za obcy zwyczaj w starożytnych Chinach, a mleko było uważane za pożywny pokarm w tradycyjnej medycynie chińskiej przez długi czas. W codziennym życiu ludzie tradycyjnie wolą pić mleko sojowe. Mleko sojowe to wegańskie mleko wytwarzane z soi i wody.

Tradycyjne mleko sojowe nazywa się Dou Jiang. Istnieje również inny produkt o nazwie Dou Nai. Dou Nai może odnosić się do rafinowanego produktu Dou Jiang lub do produktu będącego mieszanką Dou Jiang i suplementów, takich jak mleko.

Pasta z fasoli

Pasta z fasoli nazywana jest Dou Sha. Zwykła pasta z fasoli jest wytwarzana z czerwonej fasoli i zazwyczaj mieszana z cukrem. Jest zawsze używana jako nadzienie bułeczek gotowanych na parze lub potraw festiwalowych, takich jak pierogi ryżowe (Tangyuan i Zongzi) i ciastka księżycowe. Pasta z fasoli mung jest używana do niektórych tradycyjnych ciasteczek.

Sfermentowane tofu

Sfermentowane tofu to tradycyjna przyprawa. Powszechnie nazywany jest Dou Fu Ru lub Fu Ru. W dialekcie mojego rodzinnego miasta produkt ten nazywany jest spleśniałym tofu. Tradycyjnie przygotowuje się go w domu, ale obecnie ludzie zawsze kupują go w sklepach. W dzieciństwie widziałem kiedyś, jak moja krewna robiła sfermentowane tofu. W tamtym czasie otwierała ona suchą słomę ryżową, w którą owinięte było tofu. Po pokryciu czerwonym chili w proszku, tofu zostało umieszczone w szczelnie zamkniętych butelkach. Sucha słoma ryżowa może powodować pleśń tofu do fermentacji.

Niektóre przyprawy są dodawane podczas produkcji sfermentowanego tofu, więc sfermentowane tofu nie ma nieprzyjemnego zapachu, ale ma dobry wygląd i smak. Kiedy ludzie jedzą owsiankę ryżową, sfermentowane tofu jest smaczną przyprawą.

Istnieje inny rodzaj sfermentowanego tofu, który nazywany jest śmierdzącym tofu. Jego wygląd i zapach nie są dobre, ale niektórzy ludzie lubią je jeść.

Yike Jiang

Kategoria artykułu: Terapia żywieniowa i terapie zewnętrzne

TCM i Kultura Prosta Spółka Akcyjna © Wszelkie prawa zastrzeżone.