Kultura żywieniowa w Chinach jest zróżnicowana. Chińczycy z południa jedzą ryż, a Chińczycy z północy pszenicę. Każda prowincja ma swoje charakterystyczne potrawy. Co więcej, Chińczycy używają określonych składników żywności w celu utrzymania zdrowia lub poprawy kondycji fizycznej. Akupunktura jest metodą terapeutyczną polegającą na nakłuwaniu specjalnymi igłami punktów akupunkturowych. Terapia odblokowuje system meridianów i dostosowuje Qi narządów wewnętrznych. Jest to bardzo skuteczny sposób na złagodzenie bólu. Terapia moksą to terapia stymulacji punktów akupunkturowych za pomocą palącej się moksy. Moksa jest wytwarzana z liści Artemisia argyi. Tui Na to chiński masaż bez użycia narzędzi. Nazywany jest również An Mo. Poprzez różnego rodzaju manipulacje, terapia odblokowuje system meridianów, łagodzi ból i wspomaga organizm w przywracaniu zdrowia. Gua Sha to rodzaj chińskiego masażu z użyciem narzędzia. Jego głównym celem jest odblokowanie Yang-Qi i wydalenie chorobotwórczego-Qi. Chińska terapia bańkami przeszła zmianę z ogrzewania wodą na ogrzewanie ogniem.