Dietetyka chińska jest nierozerwalnie związana z medycyną chińską. Tradycyjna medycyna chińska wierzy, że zioła i żywność mają to samo pochodzenie. Dlatego w codziennym życiu Chińczycy lubią spożywać określoną żywność lub dodawać zioła do swojej diety w celu poprawy kondycji ciała, utrzymania zdrowia lub promowania leczenia. Stare doświadczenia są związane z określonymi nawykami kulturowymi, których nie można dokładnie odtworzyć w życiu zachodnim, ale mogą służyć jako przydatne sugestie, które mogą być pomocne dla Pana/Pani. Artykuł opowiada o diecie, która wzmacnia krew i Yin.
Osoby z niedoborem Qi i krwi mogą mieć objawy takie jak blada twarz, zawroty głowy i kołatanie serca. Żywność, która odżywia zarówno Qi, jak i krew, obejmuje marchew, orzeszki ziemne, szpinak, jujuby, węgorza ryżowego, miąższ longan, kurczaka, wątrobę wieprzową, mięso kozie i baraninę. Z tych rodzajów żywności można przygotować zupy z dodatkiem ziół chińskich, takich jak Huang Qi, Ren Shen i Dang Gui.
Kiedy ludzie cierpią na niedobór krwi serca, objawami mogą być kołatanie serca, zapominanie i bezsenność. Żywność, która odżywia krew i korzystnie wpływa na serce, obejmuje miąższ longan, liczi, jujuby, winogrona, świńskie serce i kurczaka. Z tych rodzajów żywności można przyrządzać zupy z dodatkiem ziół chińskich, takich jak Ren Shen, Dang Gui, Suan Zao Ren i Fu Ling.
Osoby z niedoborem krwi w wątrobie mogą cierpieć na niewyraźne widzenie, zawroty głowy, ból w okolicy podżebrza, drganie ścięgien i mięśni, drętwienie rąk i stóp. Żywność, która wzmacnia krew i korzystnie wpływa na wątrobę to marchew, szpinak, wątroba wieprzowa, wątróbka drobiowa. Tego rodzaju żywność można przygotować w postaci zup z ziołami chińskimi, takimi jak Gou Qi, Sang Shen (owoce morwy czarnej), He Shou Wu i Dang Gui.
(Tabliczki o różnych potrawach mięsnych, odkopane z grobowców Ma Wang Dui)
W przypadku niedoboru Yin wątroby, Yang wątroby może nadmiernie przemieszczać się w górę, prowadząc do wewnętrznego wiatru, który jest również nazywany wiatrem niedoboru. Osoba taka może cierpieć na drżenie rąk i stóp, skurcz ścięgien i meridianów oraz zawroty głowy. Żywność, która odżywia Yin i uspokaja wiatr, obejmuje soję czarną, żółwiak chiński, mięso żółwia, ostrygi i żółtko jaja kurzego. Z tych rodzajów żywności można przygotować zupy z chińskimi ziołami, takimi jak Sang Shen i Bai Shao, oraz innymi surowcami medycyny chińskiej, takimi jak Gui Jia (skorupa żółwia) i Bie Jia (skorupa żółwiaka chińskiego).
W przypadku niedoboru Yin ciała, Yang może być nadmiernie aktywne, co prowadzi do niedoboru ognia. Osoba może odczuwać gorąco w dłoniach i stopach, a obszar serca może być gorący i niewygodny. Objawy niedoboru ognia obejmują również nocne pocenie się, zaczerwienione policzki i gorączkę hektyczną. Żywność, która wzmacnia Yin i usuwa ciepło to gruszki, korzeń lotosu, kasztany wodne, trzcina cukrowa, mięso żółwia, żółwiak chiński, mleko krowie i żółtko jaja kurzego. Te rodzaje żywności mogą być przygotowywane w postaci zup z chińskimi ziołami, takimi jak Sheng Di Huang, Gou Qi, Sang Shen i innymi surowcami medycyny chińskiej, takimi jak Gui Jia.
(Tabliczki o owocach, odkopane z grobowców Ma Wang Dui)
Osoby z niedoborem Yin żołądka mogą cierpieć z powodu suchości w ustach i gardle oraz suchych stolców. Żywność, która korzystnie wpływa na żołądek i wspomaga produkcję płynów ciała, obejmuje gruszki, trzcinę cukrową, kasztany wodne, korzeń lotosu, mleko krowie, nasiona sezamu i miód. Tego rodzaju żywność można przygotować w postaci zup z chińskimi ziołami, takimi jak Mai Dong i Shi Hu (łodyga Dendrobium).
Gdy chorobotwórcza suchość uszkadza Yin płuc, osoba może cierpieć z powodu suchego nosa, suchego i bolesnego gardła, suchego kaszlu bez flegmy lub niewielkiej ilości flegmy z niewielką ilością krwi. Żywność, która nawilża suchość i promuje produkcję płynów ciała, obejmuje gruszki, korzeń lotosu, kasztany wodne, persymony, loquat, miód, cukier kryształowy, płuca wieprzowe, mleko krowie. Z tych rodzajów żywności można przyrządzać zupy z dodatkiem ziół chińskich, takich jak Bai He, Sha Shen i Mai Dong. Osoby z suchą skórą mogą również jeść w ten sposób.
(Owoce z zachodniej dynastii Han, odkopane z grobowców Ma Wang Dui)
BIBLIOGRAFIA:
Terapia żywieniowa tradycyjnej medycyny chińskiej, red. Shi Hongfei, Fang Hong, Wydawnictwo Tradycyjnej Medycyny Chińskiej Chin, Beijing 2016.
UWAGA:
Niektóre surowce nie są dopuszczone do stosowania w UE. Wiedza zawarta w artykule opiera się na warunkach w Chinach. Rzeczywiste stosowanie surowców w UE jest zgodne z regulacjami UE.
Yike Jiang
Kategoria artykułu: Terapia żywieniowa i terapie zewnętrzne