Jako Chińczyk uwielbiam herbatę. Herbata chińska ma wiele rodzajów. Zawsze piję czarną herbatę, ponieważ lubię mocny smak sfermentowanej herbaty. Nie jestem jednak entuzjastą herbaty, ponieważ nie używam specjalnych narzędzi do parzenia herbaty i piję herbatę tak, jak ludzie piją piwo.
Jako osoba urodzona w prowincji Jiangxi, kiedy byłem dzieckiem, herbata, którą piłem, była rodzimą herbatą Jiangxi, podobnie jak mleko, które piłem, było również produkowane w Jiangxi. Od lat 80. do 90. nastąpiło przejście od gospodarki planowej do gospodarki rynkowej. Pod koniec lat 90-tych, po tym jak wiele prywatnych sklepów zajęło miejsce monopolu sklepów państwowych, mieliśmy większy wybór.
Jiangxi jest obszarem produkcji zielonej herbaty. W dzieciństwie zielona herbata, którą często piłem, była produkowana w Wuyuan i w Lu Mountain. Wuyuan to miasto, które słynie z tradycyjnego środowiska rolniczego. Lu Mountain to letni kurort. Herbata rosnąca w Lu Mountain nazywana jest herbatą w chmurze (herbata Yun Wu).
W latach 90-tych herbata West Lake’s Long Jing produkowana w prowincji Zhejiang i Bi Luo Chun produkowana w prowincji Jiangsu, dwie słynne odmiany zielonej herbaty, były pierwszymi wyborami prezentów herbacianych.
(Pierwsza monografia herbaty)
Wraz z rozwojem gospodarki rynkowej, herbata Oolong produkowana w prowincji Fujian stała się bardziej popularna. Tie Guan Yin i Da Hong Pao były moimi ulubionymi, zanim zacząłem pić czarną herbatę.
Czarna herbata produkowana w Fujian również stała się popularna. W ostatniej dekadzie moją ulubioną czarną herbatą były Zheng Shan Xiao Zhong i Jin Jun Mei. Czasami piłem inne odmiany czarnej herbaty, takie jak czarna herbata Qi Men produkowana w prowincji Anhui lub czarna herbata produkowana w Indiach lub na Sri Lance.
Wieczorem 31 marca 2022 r., ostatniego wieczoru przed zamknięciem Szanghaju, kupiłem ryż, ale nie mogłem kupić herbaty. Supermarkety były zamknięte. Poszedłem do herbaciarni, ale była zajęta sprzedażą jajek. Podczas lockdownu, po wypiciu ostatniej herbaty, przeszukałem wszystkie pojemniki z herbatą i zebrałem małe fragmenty herbaty. Kiedy pozwolono nam kupić coś przez Internet, pierwszą rzeczą, którą kupiłem, była czarna herbata.
Po przyjeździe do Polski stopniowo przyzwyczaiłem się do kupowania torebek herbaty. W Chinach torebki herbaty są uważane za sposób na sprzedaż fragmentów herbaty, których jakość nie jest dobra. Zawsze kupujemy liście herbaty, które nie są połamane. W Polsce również mogę kupić liście herbaty, ale w supermarketach odmiany czarnej herbaty pochodzą głównie z Azji Południowej. Często spotykanym produktem herbacianym pochodzącym z Chin jest herbata Pu-Erh (herbata Pu Er). Aby doświadczyć smaku chińskiej herbaty, po raz pierwszy kupiłem herbatę Pu-Erh.
Piszę ten artykuł, ponieważ obejrzałem film dokumentalny Netflix o nazwie „The Story of Tea”. Kiedy mieszkałem w Chinach, nigdy nie wyobrażałem sobie, że herbata chińska stanie się kiedyś częścią tęsknoty za domem.
Yike Jiang
Kategoria artykułu: Terapia żywieniowa i terapie zewnętrzne