TCM i Kultura

Mięso kozie czy baranina w tradycyjnej chińskiej dietetyce

W Polsce wydaje się, że ludzie rzadko jedzą baraninę, nie wspominając już o mięsie kóz. W historii Chińczyków Han mięso kozie było ważnym źródłem mięsa od epoki kamienia.

W Chinach istnieje wiele historii związanych z kozami. W 607 r. p.n.e. miała miejsce bitwa między stanem Song a stanem Zheng, które były dwoma feudalnymi stanami dynastii Zhou. Przed bitwą Hua Yuan, dowódca armii Song, rozkazał zabić kozy i pozwolić swoim wojownikom ucztować na mięsie, ale nie dał ani kawałka mięsa woźnicy swojego rydwanu, który nazywał się Yang Zhen. Może to był żart, ale Yang Zhen nienawidził tego. Po rozpoczęciu bitwy Yang Zhen powiedział do Hua Yuan: „O podziale mięsa kóz zadecydował pan. Jednak o dzisiejszej sprawie decyduję ja”. Wjechał rydwanem w armię stanu Zheng. Hua Yuan stał się jeńcem, a armia Song została pokonana.

Kiedy studiowałem w prowincji Shaanxi, często jadłem potrawy z mięsa kóz. W tym czasie w Shaanxi można było zobaczyć wiele kóz w wioskach. W wolnym czasie niektórzy starzy wieśniacy wyprowadzali jedną lub dwie kozy, podobnie jak mieszkańcy miast wyprowadzają jednego lub dwa psy. Mięso kóz miało silny, specyficzny zapach.

Shanxi i Henan sąsiadują z Shaanxi. Zupa z koziego mięsa jest dobrze znana w tych prowincjach. W latach 2017-2018 jeździłem samochodem, aby odwiedzić historyczne miejsca w Henan i Shanxi. Kiedy czułem się zmęczony, lubiłem jeść zupę z koziego mięsa w przydrożnych restauracjach.

Lokalny pieczony biały płaski chleb jest zawsze łączony z zupą z koziego mięsa. Potrawa ta nazywana jest zupą z płaskim chlebem. W trzecim wieku żył przystojny mężczyzna o imieniu He Yan. Jego twarz była bardzo biała. Imperator myślał, że He Yan pokrył swoją twarz białym proszkiem. Pewnego letniego dnia zaprosił He Yan na gorącą zupę z płaskim chlebem. Po zjedzeniu posiłku, He Yan otarł pot z twarzy. Jego twarz nadal była biała i stała się promienna.

W południowych Chinach mięso kozie lub baranina nie jest codziennym pożywieniem. Mięso kozie lub baranina są zazwyczaj przetwarzane na pieczeń. Jednak w mieście Suzhou jest pewien rodzaj pysznego jedzenia, którym jest cienki makaron z baraniną. Kiedy mieszkałem w Szanghaju, zimą lubiłem jeść makaron z baraniną.

W tradycyjnej chińskiej dietetyce mięso kozie lub baranina może rozgrzać ciało człowieka. Zhang Zhongjing, który był nazywany przez Chińczyków medycznym mędrcem, miał receptę o nazwie „Dang Gui Sheng Jiang Yang Rou Tang”. W recepcie tej wykorzystuje się mięso kozie, Dang Gui i kawałki imbiru. Ta recepta może rozgrzać brzuch, odżywić krew, wyregulować miesiączkę i rozproszyć chłód. Jest to dobrze znana recepta na złagodzenie bólu brzucha spowodowanego niedoborem Yang. Dla kobiet jest to skuteczny przepis na złagodzenie bólu menstruacyjnego spowodowanego niedoborem Yang.

W Krakowie jadłem kiedyś pierogi z baraniną. Kiedy jadłam pierogi z baraniną, przypomniałam sobie czasy, kiedy jadłam pierogi z nadzieniem z koziego mięsa w Shaanxi. Słyszałem, że w Polsce baranina podhalańska jest bardzo smaczna. Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się tam pojechać.

Poniżej znajdują się dwa zdjęcia wykonane 27 października 2017 r. w Houma, Shanxi. Pierwsze zdjęcie przedstawia duży kocioł z zupą z mięsa koziego. Drugie zdjęcie przedstawia miejscowy sposób jedzenia zupy z mięsa koziego. Złote jedzenie to smażone skręcone ciasto, które nazywa się Mahua.

Gotowanie zupy z mięsa koziego

(Gotowanie zupy z mięsa koziego)

Miska zupy z mięsa koziego

(Miska zupy z mięsa koziego)

Yike Jiang

Kategoria artykułu: Terapia żywieniowa i terapie zewnętrzne

TCM i Kultura Prosta Spółka Akcyjna © Wszelkie prawa zastrzeżone.