Nazwa chińska:
玳玳花
Źródło:
Citrus aurantium 'Daidai’
Część lecznicza:
pąki kwiatowe
Natura:
słodki i lekko gorzki smak. (Yin Pian Xin Can)
Efekty lecznicze:
uregulowanie Qi i odblokowanie klatki piersiowej;
odblokowanie żołądka i zatrzymanie wymiotów. (Yin Pian Xin Can)
ukojenie wątroby;
przywrócenie harmonijnego stanu żołądka. (Zbiór informacji o surowcach leczniczych)
PRZYPISY:
1. Chińska nazwa 玳玳花 może być również zapisana jako 代代花.
2. Yin Pian Xin Can: książka o chińskich ziołach, opublikowana przez Wydawnictwo Qian Qing Tang w 1936 roku w Chinach.
3. Zbiór informacji o surowcach leczniczych: książka o chińskich ziołach, opublikowana przez Wydawnictwo Nauki, Technologii i Zdrowia w 1959 r. w Chinach.
Yike Jiang
Kategoria artykułu: Wiedza o ziołach chińskich