TCM i Kultura

Dai Dai Hua

Dai Dai Hua

Nazwa chińska:

玳玳花

Źródło:

Citrus aurantium 'Daidai’

Część lecznicza:

pąki kwiatowe

Natura:

słodki i lekko gorzki smak. (Yin Pian Xin Can)

Efekty lecznicze:

uregulowanie Qi i odblokowanie klatki piersiowej;

odblokowanie żołądka i zatrzymanie wymiotów. (Yin Pian Xin Can)

ukojenie wątroby;

przywrócenie harmonijnego stanu żołądka. (Zbiór informacji o surowcach leczniczych)

PRZYPISY:

1. Chińska nazwa 玳玳花 może być również zapisana jako 代代花.

2. Yin Pian Xin Can: książka o chińskich ziołach, opublikowana przez Wydawnictwo Qian Qing Tang w 1936 roku w Chinach.

3. Zbiór informacji o surowcach leczniczych: książka o chińskich ziołach, opublikowana przez Wydawnictwo Nauki, Technologii i Zdrowia w 1959 r. w Chinach.

Yike Jiang

Kategoria artykułu: Wiedza o ziołach chińskich

TCM i Kultura Prosta Spółka Akcyjna © Wszelkie prawa zastrzeżone.