Nazwa chińska:
熟地黄
Źródło:
Rehmannia glutinosa Libosch.
Część lecznicza:
bulwa korzeniowa
(Świeży Di Huang jest powoli suszony nad ogniem, aż wyschnie w około osiemdziesięciu procentach, a produkt ten nazywany jest Sheng Di Huang. Po przetworzeniu Sheng Di Huang poprzez duszenie z winem lub gotowanie na parze z winem, produkt nazywany jest Shu Di Huang.)
Natura:
słodki smak;
lekko ciepła natura.
Meridiany docelowe:
wątroba, nerki.
Efekty lecznicze:
odżywienie krwi i wzmocnienie Yin;
zwiększenie Jing i uzupełnienie szpiku.
PRZYPISY:
1. Metoda duszenia z winem: Surowiec wkłada się do zamkniętego naczynia z tradycyjnym żółtym winem, a następnie naczynie umieszcza się w przegotowanej wodzie lub gotuje się na parze nad przegotowaną wodą.
2. Metoda gotowania na parze z winem: Surowiec jest mieszany z tradycyjnym żółtym winem, aby wino przeniknęło do surowca, a następnie jest gotowany na parze nad przegotowaną wodą.
3. Shu Di Huang jest ważnym ziołem w leczeniu niedoboru krwi oraz niedoboru Yin wątroby i Yin nerek.
4. Tutaj Jing odnosi się szczególnie do Jing nerek. W medycynie chińskiej Jing jest przechowywany w nerkach, szpik pochodzi z Jing, a mózg nazywa się morzem szpiku. Zdrowie kości, zębów, włosów i słuchu zależy od stanu Jing nerek.
Yike Jiang
Kategoria artykułu: Wiedza o ziołach chińskich