TCM i Kultura

Shu Di Huang

Shu Di Huang

Nazwa chińska:

熟地黄

Źródło:

Rehmannia glutinosa Libosch.

Część lecznicza:

bulwa korzeniowa

(Świeży Di Huang jest powoli suszony nad ogniem, aż wyschnie w około osiemdziesięciu procentach, a produkt ten nazywany jest Sheng Di Huang. Po przetworzeniu Sheng Di Huang poprzez duszenie z winem lub gotowanie na parze z winem, produkt nazywany jest Shu Di Huang.)

Natura:

słodki smak;

lekko ciepła natura.

Meridiany docelowe:

wątroba, nerki.

Efekty lecznicze:

odżywienie krwi i wzmocnienie Yin;

zwiększenie Jing i uzupełnienie szpiku.

PRZYPISY:

1. Metoda duszenia z winem: Surowiec wkłada się do zamkniętego naczynia z tradycyjnym żółtym winem, a następnie naczynie umieszcza się w przegotowanej wodzie lub gotuje się na parze nad przegotowaną wodą.

2. Metoda gotowania na parze z winem: Surowiec jest mieszany z tradycyjnym żółtym winem, aby wino przeniknęło do surowca, a następnie jest gotowany na parze nad przegotowaną wodą.

3. Shu Di Huang jest ważnym ziołem w leczeniu niedoboru krwi oraz niedoboru Yin wątroby i Yin nerek.

4. Tutaj Jing odnosi się szczególnie do Jing nerek. W medycynie chińskiej Jing jest przechowywany w nerkach, szpik pochodzi z Jing, a mózg nazywa się morzem szpiku. Zdrowie kości, zębów, włosów i słuchu zależy od stanu Jing nerek.

Yike Jiang

Kategoria artykułu: Wiedza o ziołach chińskich

TCM i Kultura Prosta Spółka Akcyjna © Wszelkie prawa zastrzeżone.