TCM i Kultura

Qing Pi

Qing Pi

Nazwa chińska:

青皮

Źródła:

Citrus reticulata Blanco

oraz kultywary

Część lecznicza:

młode owoce lub skórki niedojrzałych owoców

Natura:

gorzki i ostry smak;

ciepła natura.

Meridiany docelowe:

wątroba, pęcherzyk żółciowy, żołądek.

Efekty lecznicze:

odblokowanie wątroby i złamanie Qi;

usunięcie zastoju pokarmu i usunięcie zastoju Qi.

PRZYPISY:

1. Złamanie Qi oznacza, że jego działanie usuwające zastój Qi jest bardzo silne, a nawet może osłabić Qi. Dlatego w przypadku zespołu z niedoborem Qi stosowanie Qing Pi powinno być bardzo ostrożne.

2. Niestrawność nazywana jest w tradycyjnej medycynie chińskiej zastojem pokarmu.

Yike Jiang

Kategoria artykułu: Wiedza o ziołach chińskich

TCM i Kultura Prosta Spółka Akcyjna © Wszelkie prawa zastrzeżone.