Zioła chińskie są stosowane w celu poprawy objawów i łagodzenia bólu od tysięcy lat. Tradycyjnym głównym przygotowaniem z ziół chińskich jest wywar. Starożytni Chińczycy zazwyczaj przygotowywali wywar z ziół w domu. W dzisiejszych czasach, ponieważ ludzie są zajęci pracą, nie mają zbyt wiele czasu na samodzielne przygotowanie wywaru. Jeśli jednak jest to możliwe, zaleca się przygotowanie wywaru w domu, ponieważ gotowe wywary mają krótką datę ważności. Co więcej, inne rodzaje form przygotowania, takie jak pigułki, proszek i nalewka, nie mogą zastąpić wywaru.
Proszę użyć odpowiedniej wielkości naczynia ceramicznego. Ludzie zazwyczaj używają specjalnego naczynia ceramicznego do przygotowania wywaru z ziół chińskich. Proszę nie używać naczynia metalowego lub emaliowanego.
Receptura ziół chińskich określa dawkę ziół na jeden dzień. Zioła powinny być gotowane więcej niż jeden raz, aby w pełni wydobyć składniki aktywne. Wywar na dawkę dzienną w rzeczywistości zawiera więcej niż jeden odwar.
Do przygotowania pierwszego wywaru należy zwrócić szczególną uwagę na ilość wody. Najpierw należy mocno ścisnąć zioła. Następnie proszę położyć palce na ziołach i dodawać wodę do momentu, aż woda zacznie przelewać się przez palce. Do przygotowania drugiego wywaru lub trzeciego wywaru w razie potrzeby, woda jest zwykle dodawana do momentu, aż osiągnie poziom ziół.
Przed przygotowaniem pierwszego wywaru, proszę moczyć zioła w wodzie przez 30-60 minut. Jeśli ilość wody jest niewystarczająca, ponieważ niektóre zioła wchłaniają dużo wody, w razie potrzeby można dodać więcej wody. Wywar jest zwykle przygotowywany najpierw na ostrym ogniu (zwanym również ogniem Wu, dosłownie oznaczającym ogień wojownika), a następnie utrzymywany na lekkim ogniu (zwanym również ogniem Wen, dosłownie oznaczającym ogień uczonego) po zagotowaniu.
Zioła chińskie do przygotowania wywaru dziennej dawki są gotowane dwa lub trzy razy z rzędu. W artykule przedstawiono metodę gotowania przez trzy razy, ale metodę tę można dostosować do różnych receptur z różnymi materiałami leczniczymi. Pierwszy wywar gotuje się przez 5 do 10 minut; drugi wywar gotuje się przez 15 do 20 minut; a trzeci wywar gotuje się przez 30 do 40 minut. Po zmieszaniu płynu z trzech wywarów należy poczekać, aż jego temperatura spadnie i można wypić część wywaru, gdy jest jeszcze ciepły.
Po dokładnym wymieszaniu trzech wywarów, zwykle pije się wywar w dwóch dawkach, połowę o godzinie 9 rano i połowę o godzinie 15. Wymieszany wywar można również przyjmować w trzech dawkach, tj. jedną trzecią o godzinie 9 rano, jedną trzecią o godzinie 15 i jedną trzecią o godzinie 21. Jeśli terapeuta zaleci, aby wywar był przyjmowany jednorazowo, można go przyjmować jednorazowo po wymieszaniu trzech wywarów. W innych szczególnych przypadkach należy postępować zgodnie z instrukcjami terapeuty.
Podczas stosowania ziół chińskich należy unikać spożywania tłustych, zimnych, surowych, rybnych, pikantnych, smażonych w głębokim tłuszczu, pieczonych w ogniu lub ciężkostrawnych potraw. Dieta powinna być łagodna, lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze. O ile terapeuta nie zaleci ścisłej kontroli odżywiania, nie należy unikać zbyt wielu rodzajów żywności w celu lepszego powrotu do zdrowia.
Jeśli stan ciała na to pozwala, po przyjmowaniu wywaru przez ponad 10 minut, można wybrać się na powolny spacer przez 5 do 10 minut, co jest pomocne w promowaniu skuteczności ziół.
Wywaru ziołowego nie należy przyjmować jednocześnie z lekiem. Pomiędzy przyjęciem wywaru ziołowego a przyjęciem leku należy zachować odstęp dłuższy niż 2 godziny.
Yike Jiang
Kategoria artykułu: Objaśnienia receptur