TCM i Kultura

Jak przygotować i pić wywar z ziół chińskich

Zioła chińskie są stosowane w celu poprawy objawów i łagodzenia bólu od tysięcy lat. Tradycyjnym głównym przygotowaniem z ziół chińskich jest wywar. Starożytni Chińczycy zazwyczaj przygotowywali wywar z ziół w domu. W dzisiejszych czasach, ponieważ ludzie są zajęci pracą, nie mają zbyt wiele czasu na samodzielne przygotowanie wywaru. Jeśli jednak jest to możliwe, zaleca się przygotowanie wywaru w domu, ponieważ gotowe wywary mają krótką datę ważności. Co więcej, inne rodzaje form przygotowania, takie jak pigułki, proszek i nalewka, nie mogą zastąpić wywaru.

Różne przygotowania ziół chińskich dla różnych potrzeb

Jak przygotować wywar z ziół chińskich

Naczynie do przygotowania wywaru

Proszę użyć odpowiedniej wielkości naczynia ceramicznego. Ludzie zazwyczaj używają specjalnego naczynia ceramicznego do przygotowania wywaru z ziół chińskich. Proszę nie używać naczynia metalowego lub emaliowanego.

Ilość wody do przygotowania wywaru

Receptura ziół chińskich określa dawkę ziół na jeden dzień. Zioła powinny być gotowane więcej niż jeden raz, aby w pełni wydobyć składniki aktywne. Wywar na dawkę dzienną w rzeczywistości zawiera więcej niż jeden odwar.

Do przygotowania pierwszego wywaru należy zwrócić szczególną uwagę na ilość wody. Najpierw należy mocno ścisnąć zioła. Następnie proszę położyć palce na ziołach i dodawać wodę do momentu, aż woda zacznie przelewać się przez palce. Do przygotowania drugiego wywaru lub trzeciego wywaru w razie potrzeby, woda jest zwykle dodawana do momentu, aż osiągnie poziom ziół.

Metoda przygotowania wywaru

Przed przygotowaniem pierwszego wywaru, proszę moczyć zioła w wodzie przez 30-60 minut. Jeśli ilość wody jest niewystarczająca, ponieważ niektóre zioła wchłaniają dużo wody, w razie potrzeby można dodać więcej wody. Wywar jest zwykle przygotowywany najpierw na ostrym ogniu (zwanym również ogniem Wu, dosłownie oznaczającym ogień wojownika), a następnie utrzymywany na lekkim ogniu (zwanym również ogniem Wen, dosłownie oznaczającym ogień uczonego) po zagotowaniu.

Zioła chińskie do przygotowania wywaru dziennej dawki są gotowane dwa lub trzy razy z rzędu. W artykule przedstawiono metodę gotowania przez trzy razy, ale metodę tę można dostosować do różnych receptur z różnymi materiałami leczniczymi. Pierwszy wywar gotuje się przez 5 do 10 minut; drugi wywar gotuje się przez 15 do 20 minut; a trzeci wywar gotuje się przez 30 do 40 minut. Po zmieszaniu płynu z trzech wywarów należy poczekać, aż jego temperatura spadnie i można wypić część wywaru, gdy jest jeszcze ciepły.

Jak przyjmować wywar

Po dokładnym wymieszaniu trzech wywarów, zwykle pije się wywar w dwóch dawkach, połowę o godzinie 9 rano i połowę o godzinie 15. Wymieszany wywar można również przyjmować w trzech dawkach, tj. jedną trzecią o godzinie 9 rano, jedną trzecią o godzinie 15 i jedną trzecią o godzinie 21. Jeśli terapeuta zaleci, aby wywar był przyjmowany jednorazowo, można go przyjmować jednorazowo po wymieszaniu trzech wywarów. W innych szczególnych przypadkach należy postępować zgodnie z instrukcjami terapeuty.

Uwaga dotycząca stosowania ziół chińskich

Podczas stosowania ziół chińskich należy unikać spożywania tłustych, zimnych, surowych, rybnych, pikantnych, smażonych w głębokim tłuszczu, pieczonych w ogniu lub ciężkostrawnych potraw. Dieta powinna być łagodna, lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze. O ile terapeuta nie zaleci ścisłej kontroli odżywiania, nie należy unikać zbyt wielu rodzajów żywności w celu lepszego powrotu do zdrowia.

Jeśli stan ciała na to pozwala, po przyjmowaniu wywaru przez ponad 10 minut, można wybrać się na powolny spacer przez 5 do 10 minut, co jest pomocne w promowaniu skuteczności ziół.

Wywaru ziołowego nie należy przyjmować jednocześnie z lekiem. Pomiędzy przyjęciem wywaru ziołowego a przyjęciem leku należy zachować odstęp dłuższy niż 2 godziny.

Yike Jiang

Kategoria artykułu: Objaśnienia receptur

TCM i Kultura Prosta Spółka Akcyjna © Wszelkie prawa zastrzeżone.